duminică, 24 mai 2015

Monta naturala in fermele de capre


Pregãtirea tapilor si caprelor în vederea campaniei de reproductie

TAPII - trebuie sã fie în stare de întretinere foarte bunã, realizatã în urma unei alimentãri suplimentatã cantitativ si calitativ cu douã luni înainte de începerea montei (sau colectarea de material seminal), altfel, în perioada de montã apetitul lor sexual (libidoul) se diminueazã.
Este necesarã o examinare prealabilã a testiculelor prin palpare de cãtre un specialist, pentru detectarea unor eventuale defecte, tare si eliminarea de la reproductie a tapilor respectivi sau folosirea lor pentru detectarea cãldurilor la capre, dupã ce sunt castrati sau prevãzuti cu un sort abdominal (tapi încercãtori)

CAPRELE. Existã o corelatie înte greutatea corporalã si fertilitatea caprelor: o supralimentatie temporarã înainte de montã dã rezultate bune.

IEDUTELE trebuie sã aibã 50-60% din greutatea unei capre adulte (din rasa respectivã) pentru a fi date la montã, altfel cresterea lor este curmtã si întreaga viatã a caprelor este compromisã.

Înainte cu trei sãptãmîni de începerea campaniei de reproductie este bine sã se procedeze la o deparazitare a animalelor si sã li se administreze un aport de vitamine A, D3, E.

Sezonalitatea reproductiei

Reproductia caprinelor este determinatã de interactiunea genotip/ mediu (în spedial fotoperioadã-durata zilei, de asemenea si alimentatia, temperatura, factori sociali). Sezonul sexual al caprelor în zona noastrã este septembrie-martie (în zile scurte) în restul timpului caprele fiind in anestru si anovulatie (în zile lungi).

Durata normalã a ciclului sexual la caprã de 21 zile, este acompaniat de ovulatia care intervine la 30-36 ore dupã debutul estrului. La rasele sezoniere întoarcerea în ciclu (cãlduri) nu se produce decât în sezonul sexual.

DETECTAREA CALDURILOR: Comportamentul caprelor se modificã la intrarea în cãlduri: devin nervoase, se agitã, behãie, îsi miscã frecvent coda, vulva se congestioneazã si se observã o scurgere de mucus, încalecã alte capre si acceptã sã fie încãlecate, apetitul alimentar scade, se imobilizeazã într-o posturã caracteristicã. Introducerea unui tap cu sort abdominal sau vasectomizat este cea mai bunã metodã de detectare a caprelor în cãlduri cu conditia ca ele sã fie imediat însemnate.

Tipuri de montã naturalã

Metoda liberã, fãrã control este cea mai rãspânditã si constã în mentinerea în permanentã în turma de capre a unui numãr de tapi, i se mai spune si metoda „în harem”.

Avantaje: se obtine un procent bun de fertilitate si este foarte comodã pentru crescãtori.

Numãrul inconvenientelor este mai mare:

-dacã în turmã sunt si iedute, acestea vor fi montate chiar dacã sunt subponderale, (nu au 50-60% din greutatea de adultã) deoarece la 5-6 luni ele sunt practic active sexual;

-sunt riscuri de consancvinizare (tapul îsi monteazã propriile fiice, mamã);
-imposibilitatea realizãrii unui program de ameliorare si selectie din lipsa împerecherilor dirijate;
-nu se va sti data montelor si deci, nici a fãtãrilor.

Monta liberã dar controlatã: constã în lotizarea caprelor si repartizarea unui anumit tap la 20-25 capre identificate dupã numãrul matricol; în acest caz iezii rezultati si crotaliati vor avea o origine precisã. Este o metodã foarte bunã de reproductie dirijatã care rãspunde unui program de selectie si ameliorare, dar este greu de realizat, necesitã spatiu pentru lotizarea animalelor, fortã de muncã. Se poate practica în sistemele intensive de crestere a caprelor, numai în stabulatie fiind excluse din sistemul extensiv sau semi-intensiv.

Monta la mânã - constã în împerecherea separatã a unui tap cu o caprã; în acest fel se înregistreazã exact nu doar numãrul matricol dar si data montei si deci a fãtãrii, permitând o mai bunã organizare a muncii.

Un comentariu:

  1. The good and the bad part: When a casino wins - Dr.MCD
    While a good bet is the result 부천 출장안마 of the wager, they 영천 출장안마 can be easily ignored. One of the most basic 익산 출장샵 wagers is the return to player (WR). When 하남 출장안마 a sportsbook offers a 의정부 출장마사지

    RăspundețiȘtergere