duminică, 24 mai 2015

Calendarul actiunilor zootehnice


Pentru o bunã desfãsurare a activitãtii de crestere si întretinere a caprelor este necesarã cunoasterea principalelor activitãti zootehnice si sanitar- veterinare care trebuiesc urmãrite si respectate în diferitele faze ale anului.

IANUARIE: se iau mãsuri pentru campania de fãtãri la capre, se amenajeazã maternitatea cu boxele individuale, pentru caprele fãtate cu iezi si boxe individuale separate pentru caprele gestante în ultimele zile dinaintea fãtãrii. Se amenajeazã spatii ferite de curentii de aer si mai cãlduroase pentru iezii nou-nãscuti. Se face bonitarea iezilor nãscuti timpuriu, se face clasarea iezilor proveniti din inseminãri artificiale cu material seminal de la tapi de rasã curatã si cu performante deosebite si se retin iezii pentru îngrãsare. Din punct de vedere sanitar- veterinar se urnmãreste starea de curãtenie a adãposturilor.

FEBRUARIE: se continuã urmãrirea campaniei de fãtãri si bonitarea iezilor. Se fac dehelmintizãri la câinii care vin în contact cu turma de capre, pentru combaterea echinococozei si cenurozei, de douã ori pe an, stiut fiind faptul cã acesti câini sunt intermediarii acestor boli parazitare care apar la caprine. Se efectueazã tratamente de deparazitare internã (strongilatozã gastro-intestinalã, monieziozã, si în mod obligatoriu contra fasciolozei) si podotehnie.

MARTIE: se continuã campania de fãtãri la capre si se creazã conditii pentru cresterea iezilor. Se continuã bonitarea si clasarea iezilor. Crescãtorii care doresc inseminãri artificiale în contrasezon pentru obtinerea de fãtãri toamna se pot adresa medicilor veterinari pentru tratamente. Ca actiune sanitar- veterinarã ce se efectueazã obligatoriu în aceastã lunã este vaccinarea profilacticã anticãrbunoasã.

APRILIE: se supravegheazã fãtãrile si se continuã bonitarea si clasarea iezilor. Se organizeazã stânele si se delimiteazã zonele de pãsunat. Se acordã o îngrijire deosebitã iezilor în scopul retinerii femelelor pentru reproductie. Crescãtorii care doresc inseminãri artificiale în contrasezon pentru obtinera de fãtãri toamna se pot adresa medicilor veterinari pentru tratamente. Caprele se vor vaccina cu vaccinul antiagalactic. Se va continua dehelmintizarea pentru fasciolozã  si monieziozã (la iezi). Se vor examina pãsunile pentru identificarea parazitismului, în special cu Fasciola si se aplicã tratamente si lucrãri de asanare. De asemenea, câinii ciobãnesti vor fi dehelmintizati pentru combaterea echinococozei si cenurozei.

MAI: Se boniteazã întregul efectiv de tineret caprin femel si mascul nãscut în anul precedent, în vederea trecerii la turma de bazã în acest an a animalelor bonitate. Crescãtorii care doresc inseminãri artificiale în contrasezon pentru obtinera de fãtãri toamna se pot adresa medicilor veterinari pentru tratamente. Animalele sunt tratate pentru râie, prin îmbãieri profilactice sau prin injectarea de ivermectine. De asemenea se vor face tratamentele antiparazitare pentru dictiocaulozã, strongilatoze gastro-intestinale si monieziozã.

IUNIE: se urmãreste starea de sãnãtate, apreciindu-se performantele zootehnice în vederea bonitãrii fenotipice si clasãrii lor înainte de a intra în stabulatie când se vor stabili si cârdurile pentru prãsilã. În aceastã perioadã se urmãreste întãrcarea iezilor si se organizeazã turme de iezi ce vor iesi la pãsune. Se fac îmbãieri antiscabioase si tratamentele antiparazitare pentru dictiocaulozã, strongilatoze gastro-intestinale si monieziozã.
IULIE: Se fac tratamente pentru dictiocaulozã. Lucrari de podotehnie.
AUGUST: se pregãteste campania de montã, prin suplimentarea ratiei la tapi cu concentrate si administrarea de premixuri, precum si de ouã care au efect benefic asupra calitãtii spermei. Se pregãtesc adãposturile pentru fãtãrile caprelor sincronizate în martie. Se întocmeste planul de montã  în cazul în care se doreste sincronizarea cãldurilor si inseminarea artificialã a caprelor cu material seminal congelat de la tapi locali sau cu spermã de la rase din import. Se stabileste numãrul de tapi necesar pentru monta efectivului de capre.

SEPTEMBRIE: se încep actiunile de sincronizare si inducere a cãldurilor la capre în functie de perioda în care crescãtorul doreste sã aibã grupate fãtãrile. Se pregãtesc adãposturile pentru fãtãrile caprelor sincronizate în aprilie. Ca actiuni sanitar- veterinar de prevenire se executã vaccinarea anticãrbunoasã si tratamentele generale antiscabioase, contra  monieziozei.

OCTOMBRIE: începe campania de montã naturalã si se continuã sincronizãrile pentru inseminarea artificialã a caprelor. Se pregãtesc adãposturile pentru fãtãrile caprelor sincronizate în mai. Se pregãtesc adãposturile pentru perioada de stabulatie, se fac deratizãri, dezinsectii si dezinfectii. Ca actiuni sanitar- veterinare de preventie se face vaccinarea anticãrbunoasã si deparazitãrile înainte de perioada de stabulatie.

NOIEMBRIE: se continuã actiunea de inseminare artificialã si montã naturalã. Se organizeazã turmele de capre pentru iernat si perioada de stabulatie. Se izoleazã ferestrele, se completeazã geamurile astfel încât sã se asigure adãposturi confortabile, fãrã curenti de aer. Lucrari de podotehnie.

DECEMBRIE: se fac verificãri ale efectivelor de capre si se începe compartimentarea saivanelor, pregãtindu-se pentru etapele urmãtoare, respectiv boxe pentru caprele inseminate în august ce vor fãta în cursul lunii ianuarie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu