În unele
tari din Europa s-au elaborat si aplicat programe eficiente de înmultire si
ameliorare, de nutritie, sanitar - veterinare, etc. care au imprimat capriculturii
o nota speciala de exploatare de tip industrial, prin valorificarea capacitatii
lactogene si diversificarea si comercializarea produselor obtinute.
Conform
informatiilor oferite de OJCA Maramures, in tara noastra exista doua rase de
caprine - Carpatina - care este cea mai veche si cea mai raspândita,
primitiva, rustica, rezistenta si foarte heterogena, din punct de vedere al
culorii, dezvoltarii si exteriorului si a productiilor de lapte si de iezi.
Alba de
Banat
- ameliorata cu un nivel de productivitate superior. Capul este caracteristic
animalelor de lapte cu capacitate mare de productie, mic, cu aspect fin
uscativ. Gâtul este de lungime mijlocie si gros, membre puternice uscative,
osatura dezvoltata cu aplomburi normale. Ugerul este bine dezvoltat, în forma
de para sau globulos cu peri scurti si netezi, cu sfârcuri de dezvoltare
mijlocie, pretabile la mulsul mecanic.
Principalele
rase de caprine din alte tari:
Rasa
Saanen
- originara din Elvetia reprezinta actualmente 20% din septelul elvetian are o talie
de 80 – 90 cm la masculi si 74 -80 cm la femele, corpul alungit, cap potrivit
de lung si de larg cu profil aproape drept, piept adânc, larg cu buna
capacitate toracica, spata larga si bine prinsa, gât lung si relativ subtire si
cu cercei sub maxilar cu ongloane rezistente, uger bine dezvoltat cu mameloane
mijlocii înclinate lateral si înainte, iar parul este scurt, des si matasos.
Productia medie
de lapte ( 270 zile) este de 740 Kg cu maxime de 1800 - 2000 kg. Rasa Saanen se
poate folosi cu rezultate bune la încrucisari, cu rasa Carpatina.
Rasa
Alpina franceza este o rasa foarte apreciata în Franta, unde detin
mai mult de trei sferturi din septel, datorita nivelului ridicat de
productivitate, implicit de rentabilitate. Sunt exploatate intensiv pentru lapte
si îngrasare, pentru carne într-o larga varietate de sisteme si tehnologii de
exploatare.Talia este de 70 - 80 cm, parul scurt si de culoare variata. Pieptul
este adânc, spinare rectilinie, bazinul larg si putin înclinat, membre solide
cu articulatii puternice si aplomburi corecte. Glanda mamara voluminoasa bine
prinsa antero - posterior, mameloane mijlociu dezvoltate. Productia medie (250
zile) este de 600 l, recordul rasei fiind de 2200 l (305 zile).
Rasa
Nobila germana – rezultat al încrucisarilor dintre rasele locale
germane cu rasa Saanen de unde si conformatia corporala, culoarea, productia de
lapte si prolificitatea. Capacitate ridicata de transmitere a caracterelor în
descendenta. A participat la formarea rasei Alba de Banat.
Spre
deosebire de celelalte specii, caprinele manifesta o rezistenta crescuta fata
de conditiile de clima. Din acest punct de vedere, ele au o mare putere de
adaptare la modificariile de clima.
Cu toate
acestea caprele sunt destul de sensibile la frig si conditii recorespunzatoare
de igiena. Deoarece ele traspira putin la temperaturii scazute, si mai putin
decat oile la temperature ridicate, au nevoie de o cantitate mai redusa de apa.
Acestei adaptari la lipsa de apa i se atribuie marea lor raspandire pe glob dar
si in zonele secetoase, necesarul respective pentru functiile vitale este
procurat din furaje consummate.
Structura si
gradul de dezvoltare a invelisului pielos are un rol important in procesul de
adaptare la diferiti factori de mediu.
Frigul
ploile si zapada pot influenta negativ starea generala, in aceste conditii ele
se adapostesc pe langa pomi, garduri, maluri stanci etc.
Rezistenta
organismului se manifesta si prin faptul ca nu se imbolnavesc de boli
contagioas, cum ar fi brucelaza sau tuberculoza, iar procentul de pierderi prin
mortalitate e mai redus ca celelalte animale.
Deoarece
caprele au un grad ridicat de mortalitate, determinat de un temperament vioi si
o mare agilitate le usureaza accesul pe cele mai accidentate terenuri, pe
distante lungi pentru asi cauta si selecta hrana. Ele se pot catara pe
colturide stanci, maracinisuri, prundusi, culegand frunze, muguri, ramurele si
iarba la care alte speciide animale domestice nu au acces. Datorita acestui
fapt capra este un animal rustic si usor de intretinut.
O caracteristica
biologica o reprezinta mobilitatea buzelor si conformatia botului si dentitiei,
care favorizeaza prinderea si retezarea ierbii cat mai aproape de suprafata
solului.
Caprele
valorifica efficient furajele grosiere datorita gradului pronuntat de dezvoltare
a tubului digestive, caracteristica care se manifesta din faza timpurie a
cresterii si dezvoltarii iezilor. La circa doua saptamani de la nastere iesi
pot culege diferite plante furajere, copntribuind la dezvoltarea rapida a
capacitatiirumenului, care in scurt timp trebuie sa ocupe circa 75% din volumul
gastric total in timp ce “chiagul” numai 20 %, fata de 80% cat reprezinta la
nastere. Capra desi poate consuma un numar mare de ierburi prefera numai unele
plante aflate in anumite stadii de maturitate. Ea se manifesta o insusire
selectiva de valorificare a anumitor plante datorita indeosebi simturilor -
tactil, gust si miros – foarte pronuntate. Caprele mai au si un accentuat simt
al gustului amar, sarat, dulce si acru – deoarece capacitatea lor de a allege
este mai mare fata de ovine si bovine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu