EXTENSIV pe pasune
Planificarea si organizarea pãsunatului
Dupã o primã sarjã de pãsunat primãvara, la care se adaugã cositul, însilozatul sau trecerea altor animale parcelele intrã pe rând în repaus pentru refacerea ierbii. Caprele sunt lãsate mai multe sãptãmâni pe aceeasi pãsune (30-45 zile) si mãnâncã iarba precoce, scurtã apoi pe mãsurã ce iarba va creste parcelele se micsoreazã: de exemplu la 100 capre sunt necesare 10 ha în martie si numai 3 ha în aprilie. Pãsunatul poate fi fãcut pe parcele evitându-se mai mult de 3 treceri pe aceiasi parcelã (pãsunat rotativ) sau se poate pãsuna timp de 70 zile pe aceeasi pãsune (pãsunat continuu).
Este
greu de apreciat numãrul de capre la hectar pentru o anumitã perioadã,
aceasta depinzând de tipul de sol, fertilizare , climat.
În
perioada de crestere maximã a ierbii, încãrcãtura pe pãsune variazã între
20-40 capre /ha. Decizia în estimare este datã de datele oferite în urma
mãsurãrii ierbii si aspectului covorului vegetal. În general pe pãsuni
naturale (preerii) sau artificiale se practicã urmãtoarea încãrcãturã:
-pãsuni
cu un potential foarte mare, fertilizate cu azot, 50-100 unitãti la ha
primãvara: 15 capre/ha când iarba este micã si 35-45 capre /ha în timpul
perioadei de crestere masivã a ierbii (aprilie- mai);
-pãsuni
de pe terenuri slabe sau fertilizate putin: 8-10 capre/ha la început si 25
capre/ha în apogeul pãsunatului.
Trecerea de la stabulatie la pãsune cu respectarea
tranzitiei alimentare
Iesirea
la pãsune dupã perioada de stabulatie reprezintã pentru capre o dublã
bulversare: schimbarea habitatului si schimbarea regimului alimentar.
Trecerea
de la un regim hibernal pe bazã de furaje uscate (80-90% substantã uscatã) la
iarba foarte apoasã (85% apã), bogatã în azot solubil, determinã o schimbarea
a florei ruminale. Pentru adaptarea florei ruminale este necesarã integrarea
progresivã a noii ratii. Astfel, o tranzitie prea rapidã conduce la o
accelerare a tranzitului digestiv si cresterea riscurilor sanitare (diaree,
tetania de ierbã).
În
prima zi caprele nu vor pãsuna decât câteva ore în mijlocul zilei, apoi ziua
întreagã si abia mai târziu si noaptea. Caprele sunt sensibile la umiditate
dar nu sunt sensibile la frig uscat, în mãsura în care pot dispune de un
refugiu pentru apãrarea împotriva ploii.
Iarba
tânãrã de pe pãsune, bogatã în apã, azot si potasiu este sãracã în celulozã
si magneziu; tranzitul digestiv este accelerat limitând absorbtia magneziului
în intestin. Solutia ar fi de a se administra complementar furaje grosiere la
jgheab.
O
bunã tranzitie alimentarã dureazã aproximativ 3 sãptãmâni, timp în care
papilele si populatia microbianã din rumen se adapteazã noilor conditii de
alimentatie.
Aceeasi
recomandare este valabilã si când caprele sunt scoase la pãsune mai târziu.
Se va creste progresiv ratia de masã verde: în prima sãptãmânã o treime iarbã
si douã treimi din ratia veche, în a doua sãptãmânã ratii egale, în a treia
sãptãmânã douã treimi masã verde si o treime ratia veche.
SEMIINTENSIV-IITENSIV-intretinerea se realizeaza in adaposturi prevazute cu distribuitor automat de furaje, care alimenteaza caprele de 4 ori /zi la orele 9, 11, 14 si 19 MULSUL mecanizat la conducta cu tanc de racire a laptelui |
duminică, 24 mai 2015
Intretinerea caprelor
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu